Sørup Sogn

Fortællinger fra Sørup Sogn:

Da Juelstrup Sø blev tørlagt
Juelstrup sø er for få år siden blevet genskabt, ganske vist ikke helt i den form og størrelse den havde tilbage i tiden før nogen begyndte at regulere den, men i en form, der nok ligner den, den havde for 150 år siden. Her kan læses to artikler om tørlægningen af søen.
Artiklen har været bragt i ”Hanen” nr. 68, forår 2009.
Læs artiklen her!

Lars Olsen, lærer i Sørup
Lars Olsen var lærer i Sørup fra 1945 til 1949. Han var efterfølger for lærer Marius Dalgaard, der havde siddet på posten siden 1914. Det var ikke helt uden problemer at være efterfølger for en så markant person.
Artiklen har været bragt i ”Hanen” nr. 85, forår 2018.
Læs artiklen her!

Husker I vor skoletid – Anna Skyth fortæller
Anna Skyth begyndte i Sørup Skole 1930. På den tid var der 4 klasser i Sørup Skole. To klasser gik om formiddagen og to om eftermiddagen. Lærerne var Dahlgaard, der underviste i dansk og fru Nørholm, der underviste regning og andre fag. Anna Skyth fortæller om dagligdagen på skolen og om udflugter til fx Aalborg for at se Nordjysk Udstilling i 1933. For Anna var det en god skoletid.
Læs artiklen her!

Sørup Kirke fik sit tårn
Nytårsaften, eller var det juleaften i sidste halvdel af 1940’erne, brasede gulvet sammen i Sørup Kirke – stor opstandelse! Få år efter ville menighedsrådet have tårn på kirken, der var fra 1906. Menighedsrådet fik kontakt til en arkitekt, der tegnede et tårn. Det var kgl. Bygningsinspektør Packness ikke begejstret for, så en andet blev opført.
Artiklen har været bragt i ”Hanen” nr. 84, efterår 2017.
Læs artiklen her!

Sørup gamle kirkegård
Sørup fik sin nuværende kirke med tilhørende kirkegård i 1906. Denne kirke havde indtil midten af 1400-tallet sin egen kirke lidt vest for byen tæt ved Sørupgård. Den gamle kirkegård blev delvist udgravet i 1967.
Læs artiklen her!

To enker i Sørup, Buderup Sogn
I denne artikel skildres to familier i Sørup, som i 1837 ramtes af den katastrofe, som en familiefaders død betød. Den ene families gård lå på Sørupgårdsvej nr. 5, hvor Niels Pedersen Søgaard boede med hustru, tre børn, hans far på aftægt og en tjenestekarl. Den anden families gård lå på Enggårdsvej nr. 34, hvor Peder Pedersen boede med hustru, fem børn, begge hans forældre på aftægt, en tjenestekarl og en tjenestepige.
Artiklen har været bragt i ”Hanen” nr. 80, efterår 2015.
Læs artiklen her!

Jens Knudsen fra Sørup
Fortælling om Jens Knudsen, født 1902, død 1994, fra Sørup. Skrevet 2018 af sønnen Niels Kristian Knudsen og hans hustru Aase Krebs Knudsen på baggrund af, hvad de husker Jens fortalte dem. Fortællingen er forkortet og redigeret af Niels Nørgaard Nielsen.
Første del af fortællingen kan læses her!
Anden del af fortællingen kan læses her!

Aage Olsen – en husmand fortæller
Aage Olsen (1905 – 1999), husmand fra Sørup, fortæller om sin ejendoms historie. Artiklen blev bragt som et særnummer af arkivets medlemsblad Hanen.
Læs artiklen her!

Sørup Gadelysforening
Indtil for ikke så mange år siden var gadebelysning ikke noget det offentlige tog sig af. Det var de enkelte byers egen sag at oprette gadelysforeninger, der stod for den sag. I Sørup tog en gruppe borgere sagen op og dannede ”Sørup Gadelysforening”. Hvordan det gik for sig, kan læses i denne artikel.
Læs artiklen her!

Ulovlig dans og druk i Sørup Gymnastikhus 1911
Det gik lystigt for sig i Sørup Forsamlingshus i 1911. Det gik så livligt til, at pastor Mathæus Plesner skrev et klagebrev til Buderup-Gravlev Sogneråd om udskejelserne. Sognerådet svarede ham kort efter.
Læs artiklen her!

Sørup Brugs – et stille virksomt liv på jord
Den første brugsforening i vores område blev oprettet i Støvring i 1888, snart efter fulgte de fleste andre lokalsamfund eksemplet. Det var dog først i 1907, en flok initiativrige mennesker oprettede Sørup Brugsforening. Efter at have ført en stilfærdig tilværelse gennem mange år, kunne Sørup Brugs ikke længere køre rentabelt, så i foråret 1982 blev den lukket.
Læs artiklen her!

Anders Christian Andersen fra Sørup – krigsfange 1864 i Torgau
Anders Christian Andersen fra Sørup ved Støvring, menig nr. 58 ved 22. regiments 7. kompagni, faldt i fangenskab under kampen på Dybbøl d. 18. april 1864. Sammen med cirka 300 danske fanger blev han ført til fæstningen Torgau i Sachsen, hvor opholdet varede til 16. august. Under opholdet i Torgau har Anders Christian Andersen ført en ret udførlig dagbog, af hvilken det vigtigste her skal gengives.
Læs artiklen her!