Sønderup Sogn

Fortællinger fra Sønderup Sogn:

Gertrud og Jens Trængstrup
Frimenigheden i Trængstrup var udsprunget af grundtvigianske kredse i Sønderup Sogn. Blandt dem, der var drivkræfterne var Gertrud og Jens Trængstrup. For dem er rejst en mindesten ved Trængstrup Frimenighedskirke.
Artiklen har været bragt i ”Hanen” nr. 66, forår 2008.
Læs artiklen her!

Rodsted Missionshus
Rodsted Missionshus hører trods navnet med til Sønderup Sogn og ligger i Suldrup. Huset blev opført i 1903 og fungerede frem til 1997. Da der foreligger mange beretninger og arkivalier om huset, er det lykkedes at tegne et nøjagtigt billede af husets historie.
Artiklen har været bragt i ”Hanen” nr. 69, efterår 2009.
Læs artiklen her!

Sønderup Skole – hvad arkivet rummer
Efter Sønderup Skoles lukning 31. juli 2010 blev bygningerne anvendt af den nystartede friskole, der måtte dreje nøglen ved udgangen af skoleåret 2013/14. I den forbindelse har Arkivet modtaget store mængder kilder omfattende skolens historier fra omkring 1900 og frem til 2010.
Artiklen har været bragt i ”Hanen” nr. 80, efterår 2015.
Læs artiklen her!

Trængstrup Frimenighed
At der ligger en frimenighedskirke i Trængstrup – langt ude på landet uden nogen større bebyggelse omkring sig – har sin egen historie. Kirkens placering er ikke nogen tilfældighed, men der ligger heller ikke en strategisk plan bag. Og denne historie er bestemt ikke kedelig, for den indeholder mange af de konflikter og forandringer, der er forudsætningen for det moderne Danmark. Ja, historien er selv en del af det moderne Danmark, der har rødder i det 19. århundrede.
Artiklen har været bragt i ”Hanen” nr. 83, forår 2017.
Læs artiklen her!