Flyverstenen – efter 79 år stadig aktuel

Hvert år bliver der afholdt befrielsesgudstjeneste i Aarestrup Kirke. I tilknytning til denne lægges der krans ved de i omkomne besætningsmedlemmer fra et britisk bombefly, der styrtede ned i Torstedlund Skov 20. april 1945.

I 2024 var det Donna Hillier fra Montreal i Canada, der lagde kransen. Normalt lægges kransen ved flyets kaptajn Nicodeme Guilonards gravsten, men i år blev den lagt ved canadieren Walter Spencers grav, da han var Donnas onkel. Hun er datter af Spencers lillesøster Olive. Olive er stadig levende, men for svag til at tage turen til Danmark, hvad hun ellers gerne ville.

Allerede 9. maj var der igen besøg i Aarestrup Kirke. Denne gang var det Susan Warnock-Winrow og hendes mand Barry, der var på besøg. De kommer fra Blackpool i England. Susan er niece til engelske George Long, der ligeledes var besætningsmedlem på det britiske bombefly. Som en særlig gestus blev der i forbindelse med Kristi Himmelfartsgudstjenesten i Aarestrup Kirke lagt blomster ved George Longs gravsten. Det var naturligvis Susan og hendes mand, der gjorde det.

Til begge gudstjenester holdt konstitueret sognepræst Marianne Nielsen taler på engelsk om de omkomne og deres tragiske død kun to uger før anden verdenskrigs ophør i Europa. Salmerne til gudstjenesterne var valgt, så de kunne synges både på dansk og engelsk.

Gæsterne gik, efter et godt frokostbord i præstegården, sammen med medlemmer af menighedsrådet i Aarestrup turen ud til mindesmærket ”Flyverstenen” i Torstedlund Skov, hvor flyet i sin tid forulykkede og samtlige besætningsmedlemmer omkom. På turene fortalte Niels Nørgaard Nielsen, Lokalhistorisk Arkiv for den tidligere Støvring Kommune, om flystyrtet og begravelsen på Aarestrup Kirkegård, der først fandt sted 22. juni 1947, da tyske tropper i første omgang umiddelbart efter styrtet havde kulet de omkomne ned på nedstyrtningsstedet, hvad ingen fandt ud af før godt to år senere.

Efter et kort besøg i parken bag Nørlund Slot, hvor en sammenkomst havde fundet sted efter begravelsen i 1947, gik turen til Lokalhistorisk Arkivs lokaler i Øster Hornum, hvor gæsterne kunne se en del flyskrot fundet på nedstyrtningsstedet og en kort film med optagelser fra begravelsen på Aarestrup Kirkegård i 1947.

Gæsterne, menighedsrådsmedlemmer og de deltagende fra Lokalhistorisk Arkiv havde nogle rigtigt gode og udbytterige dage. Hvis det kan lade sig gøre, kommer Donna Hilliers søster Susan Hoghes på besøg næste år.

Der er også andre besøgende ved Flyverstenen i Torstedlund Skov og de omkomnes grave på Aarestrup Kirkegård. Der var fx 40 medlemmer af ”Pigekammeret” fra Støvring, der fik historien fortalt på stedet.